header-single

Proširenje centra za vanredne situacije u Nišu

Radi se na proširivanju kapaciteta Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu odgovarajućim pratećim objektima i infrastrukturom. Odabrane srpske firme će biti uključene u realizaciju projekta, na poslovima izgradnje i opremanja objekata.

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu nastao je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije 25. aprila 2012. godine, koji su u Nišu potpisali Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije I. Dačić i Ministar za vanredne situacije Ruske Federacije V. A. Pučkov.

Centar predstavlja međuvladinu humanitarnu neprofitnu organizaciju, a osnovan je radi što kvalitetnijeg i bržeg reagovanja na vanredne situacije i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu.

 Do sada je Centar radio na otklanjanju vanrednih situacija i pružio pomoć na teritoriji Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke. Jedna od najvažnijih operacija koja je sprovedena uz učešće Srpsko-ruskog humanitarnog centra je akcija evakuisanja stanovništva tokom razornih poplava u maju 2014. godine. Ruski spasioci su za dva dana evakuisali više od 2000 stanovnika, a operacija je uključivala i dopremanje 140 tona raznovrsne humanitarne pomoći.

Važno je napomenuti i da stručnjaci iz Ruske Federacije od 2008. godine učestvuju u čišćenju teritorije Republike Srbije od eksplozivnih naprava. Zajednički srpsko-ruski odred do sada je očistio više od 4,2 miliona kvadratnih metara srpske zemlje.

Centar sprovodi aktivnosti u vezi sa obukom i pripremom stručnjaka, organizuje konferencije i seminare, aktivno učestvuje u društvenom životu Srbije.