header-single

Obnavljanje Hrama Svetog Save

Radovi na obnavljanju Hrama Svetog Save došli su do poslednje etape – njegovog unutrašnjeg uređenja. Očekuje se da će na realizaciji projekta biti angažovana i srpska preduzeća iz građevinskog sektora, kao i pratećih grana delatnosti.

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije 2012. godine počela je poslednja faza izgradnje Hrama Svetog Save – njegovo unutrašnje uređenje i oslikavanje. Tokom narednih godina obavljani su pripremni radovi i održan je niz sastanaka srpskih i ruskih zvaničnika na kojima su dogovoreni detalji o izvođenju radova.

U Rusiji je 2014. godine organizovan konkurs za projekat unutrašnjeg uređenja hrama. O rezultatima konkursa su odlučivali ruski i srpski zvaničnici, među kojima su bili crkveni velikodostojni Srpske i Ruske pravoslavne crkve, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, protoneimar Hrama Svetog Save Vojislav Milovanović, Ambasador Republike Srbije dr Slavenko Terzić, predsednik Ruske akademije umetnosti Zurab Cereteli i drugi. Jednoglasno je prihvaćen predlog mitropolita Volokolamskog Ilariona da se prva nagrada dodeli ne jednom, već dvama učesnicima, a da se druga i treća nagrada ne dodeljuju. Prema rezultatima konkursa, unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save povereno je Moskovskom državnom fondu podrške UNESCO-a pri Ruskoj akademiji umetnosti i Radionici za zidno slikarstvo pri Sveto-Jelizavetinskom manastiru iz Minska. Unutrašnje uređenje Hrama trebalo bi da bude završeno 2022. godine, a institucije koje će oslikavati Hram trenutno razrađuju svoje projekte. Radove će izvoditi više od 300 najboljih majstora iz Rusije i Belorusije, kojima će rukovoditi čuveni ruski akademik Nikolaj Muhin. Unutrašnja dekoracija pratiće tradicionalnu školu srpsko-vizantijskog stila, za koju je akademik N. Muhin jedan od najvećih stručnjaka današnjice. Vrednost tih radova procenjena je na više od 30 miliona evra, što će biti obezbeđeno donacijom ruske vlade, kako je pre nekoliko godina i dogovoreno.

obitel-minsk.by
FOTO: obitel-minsk.by