header-single

Izgradnja međunarodnog centra za servisiranje ruskih helikoptera u Srbiji

Tokom realizacije projekta modernizacije zavoda „Moma Stanojlović“, na poslovima izgradnje, renoviranja i opremanja objekata, trebalo bi da budu angažovana srpska preduzeća.

Protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizvodnje potpisali su 11. januara 2016. godine tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov. Plan je da centar bude otvoren u Srbiji i da služi za servisiranje i održavanje helikoptera ruske proizvodnje koji su u upotrebi u Srbiji i Istočnoj Evropi. Obe strane smatraju ovaj projekat prioritetnim za saradnju u oblasti vojne tehnike.

Zamenik generalnog direktora kompanije „Ruski helikopteri“ (rus. „Российские вертолеты“) Grigorij Kozlov izjavio je da njegova kompanija ima plan da modernizuje vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“. Krajnji cilj je da se ovaj zavod osposobi za servisiranje i održavanje ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17 koji su u upotrebi u Srbiji, ali i u Istočnoj Evropi. Kompanija „Ruski helikopteri“ ima zajedničke projekte koji se tiču održavanja helikoptera sa Bugarskom, Češkom i Slovačkom, a nedavno je potpisan i ugovor sa Mađarskom o remontu četiri helikoptera Mi-17.

Osnivanje regionalnog centra za servisiranje helikoptera i modernizacija zavoda u Batajnici zahtevaju finansijska ulaganja, kako u obuku zaposlenih, tako i u nabavku i instaliranje neophodne opreme. Stručnjaci iz kompanije„Ruski helikopteri“ trenutno procenjuju remontne i proizvodne kapacitete zavoda, kao i visinu neophodnih ulaganja.

SPUTNIK RADOJE PANTOVIĆ
FOTO: Sputnik/Radoje Pantović